Dierenwelzijn bij Horsefulness Training

Vandaag waren we te gast bij Karine Vandenborre temidden het groen, in gezelschap van 3 kippen : Kukelu, Speculoosje en Lily en 4 paarden: Lila, Ulysse, Crispo en Joy.

We konden ons geen betere plek wensen om rond het thema dierenwelzijn te werken. Karine is namelijk paardenfluisteraar.  Het is haar missie om mensen in harmonie te brengen met hun paard.

In de ochtend startten de kinderen met een visualisatie om te ervaren hoe het voelt om rustig te zijn. Vervolgens mocht elk kind om beurt rustig naar Lila stappen en ‘hallo’ zeggen. Lila wilde liever wat doezelen in de zon en was erg op haar gemak toen de kinderen haar kwamen ont-moeten.

Om Lila wat wakker te maken nodigden we haar uit om met haar te wandelen. Karine vertelde ons hoe we dit het best doen opdat Lila zelf kon beslissen om de wandeling te starten. Omdat paarden kuddedieren zijn kunnen wij, door achter het paard te gaan staan en vriendelijk te drijven, als de kudde fungeren. We maakten bewegingen met de armen en Lila begon te stappen.

Na de wandeling gingen we Ulysse verzorgen en met haar mee stappen. Ook dit proces ging zo mooi, in verbinding met het paard en met de absolute voorwaarde samen te zijn in vrijheid. We leerden hoe we met een intentie het paard naar een bepaald punt konden doen bewegen. Ook was het heel aangenaam rustig te zijn met het paard. De kinderen konden ervaren dat Ulysse vanzelf stopte met wandelen wanneer zij zelf gingen stilstaan en uitademen.

In de namiddag deden we een creatieve verwerking voor de kinderen die er zin in hadden. Iedereen vond het wel leuk om met pastelkrijt en ecolinestiften op papier te tekenen over de paarden, sommige hadden zelfs de kleurrijkste ideeën van hoe zijn of haar paard eruit zag, anderen tekenden vrij over wat hun van binnenuit bewoog.

Voor de kinderen was het fijn om met het welzijn van de paarden bezig te zijn. Zo leren ze dat communiceren met dieren gaat over ze kunnen begrijpen, vertrouwen en respecteren.

Een dag dat zich nog vaak mag herhalen!