De eerste dag van het nieuwe projectjaar bij Gelukkig Kind Ontwikkelplek

Vandaag was het eindelijk zover: de eerste dag van het nieuwe projectjaar bij GKO! Liv, mijn dochter van 7, heeft het eerste projectjaar al gevolgd en keek er naar uit om weer te beginnen.

De dag startte rustig. Het was even wennen voor de kinderen, want er waren nieuwe gezichten. We begonnen met de ochtendkring, waarbij iedereen zich voorstelde, zodat we elkaar beter leerden kennen.

Daarna trok Cas een krachtdierkaart. Dit is altijd een mooi moment, omdat kinderen vaak een sterke connectie voelen met dieren. Deze keer was het “de dolfijn”. Zijn boodschap was dat we mogen luisteren naar wat ons hart ons zegt, dat we lief mogen zijn voor onszelf, maar ook voor anderen. En vooral: geniet van het leven, speel, maak plezier en voel je vrij!

Vervolgens kregen de kinderen een sketchboek van Sabrina, waarin ze hun lievelingsdier tekenden.

Daarna ging iedereen naar buiten, de weide in (kinderen, ouders en begeleiders: ja, als ouder mag je bij je kind blijven als daar behoefte aan is). Daar verwelkomden de schapen, kippen, kuikens, konijntjes en een lichtjes brutale kalkoen ons. De kalkoen zorgde voor veel gelach, want zijn favoriete bezigheid is brood uit de handen van de kindjes stelen! Na het samen zijn met de weidedieren, gingen de kinderen spelen. Liv, die dol is op dieren, trok meteen naar de kittens. Op de uitvalsbasis van GKO kan ze volledig haar hart ophalen, omringd door de weidedieren, hond Max én de nieuwe kittens.

Liv straalde de hele dag. Ze was dolblij om weer terug te zijn op deze mooie plek, met uitzicht op de velden en de bossen in de verte. Het is hier zo rustig, een echt paradijs voor kinderen die graag buiten zijn en van dieren houden.

Maar ook kinderen die liever binnen bezig zijn, hebben het hier naar hun zin. De huiselijkheid en gezelligheid – samen aan tafel tekenen, kleuren, schilderen, lezen – het kan allemaal. Hier zijn er geen verplichtingen; de kinderen kiezen zelf wat ze willen doen en waar ze zin in hebben.

’s Middags barstte het speelplezier los met water! Liv schaterde het uit toen hond Max vrolijk in het water probeerde te “bijten”. Ondertussen leerden Matteo en Rune elkaar wat beter kennen tijdens het spelen.

Natuurlijk werden de kleren drijfnat, dus na het aantrekken van een droge outfit ging iedereen naar binnen. Rond de tafel ontstond er een toffe creatieve uitbarsting: de kinderen doken in de klei en maakten hun eigen fantasiewezens. Van vissen met kleurrijke bloemen tot blauwe mannetjes en eenhoorns met pluimen – de meest magische wezens kwamen tot leven!

Wat een heerlijke dag was het!

We sloten af met een kring en namen daarna afscheid. Dat was toch wel het minst leuke deel voor Liv, want dat betekende dat ze afscheid moest nemen van de kittens Lilly & Skittles. Maar gelukkig zien we ze snel weer!

Wat een mooie start van het nieuwe projectjaar. Als thuisonderwijs-mama ben ik zo dankbaar dat deze plek zoveel voor Liv kan betekenen. Een plek waar kinderen hun passies kunnen volgen, hun creativiteit kunnen uiten en volop in contact staan met de natuur. Liv kan niet wachten om weer terug te komen!